EN RO
1Nume cu bold
subtitlul meu lorem ipsum

Ce este un Geoparc?

Geoparcul este o asocierea voluntara a unor comunitati ce au impartasit, de-a lungul timpului, valori sociale, culturale, economice similare si care isi propun obiective de dezvoltare comune.


Geoparcul este un teritoriu ce cuprinda elemente de geodiversitate, biodiversitate si de identitate culturala deosebite si care merita sa fie conservate si valorificate intr-un mod durabil.


Geoparcul este un parteneriat ce poate contribui la descoperirea, cercetarea, interpretarea si promovarea valorilor locale.


Geoparcul este un concept recunoscut international si sustinut de UNESCO, pentru conservarea patrimoniului natural si cultural, material si imaterial, local.


Geoparcul este un instrument ce poate genera, pentru teritoriul si comunitatile sale, o identitate de piata, in schimburile internationale si in comunicarea globala.


Geoparcul este o entitate definita printr-un cadrUn Geoparc cu statut international este un geoparc ce a fost evaluat si acceptat in Reteaua Globala a Geoparcurilor (UNESCO) si care participa activ la activitatile si obligatiile retelei, fiind supus, la fiecare patru ani, unui proces de reevaluare si reconsiderare a statutului.


Un geoparc international beneficiaza de instrumente si structuri de sustinere in promovarea si cooperarea la nivel global, precum: recunoasterea UNESCO, evenimentele retelei, proiecte comune, newsletter, publicatii, pagini web, expozitii, conferinte, sutinerea unor organisme internationale (Uniunea Europeana, IUCN, IUGS).


Geoparcul, dincolo de rolul său în conservarea patrimoniului natural şi cultural, este un mijloc de a pătrunde în tărâmul fabulos al legăturilor nevăzute şi pline de simboluri dintre spaţiul fizic şi cel spiritual, pe care o comunitate l-a construit generaţie de generaţie.


Geoparcul este o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi, este tarimul de întâlnire a tuturor celor ce se simt ataşaţi de valorile tradiţionale şi îi sunt locuitori reali sau virtuali.u de functionare, echipa de administrare, infrastructura, buget, regulament de functionare, viziune de dezvoltare si plan de activitati si parteneriate, in concordanta cu recomandarile UNESCO.

 

Noutăți