Casa Tradițiilor

Casele Geoparcului
Descriere

Este situată în satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, în sediul Căminului Cultural. Turiștii descoperă aici povestea unei comunități multiculturale.  Români, maghiari, italieni și rromi au știut să trăiască în bună vecinătate și să folosească eficient resursele avute la îndemână. Toate exponatele au fost donate de comunitatea locală și constau în obiecte ce încearcă să reconstituie viața de zi cu zi din trecut a comunității.

Tema centrală a expoziției este ”Povestea firului de lână” care aduce în atenție păstoritul, cea mai importantă ocupație de odinioară. Periodic, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea organizează evenimente și ateliere educaționale de promovare a tradițiilor locale. Cel mai de succes atelier este cel de vopsit lâna în culori naturale obținute din plante. 

Casa Tradițiilor ca și Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea sunt rezultatul unui proiect unic la nivel național, distins de Ministerul Culturii și Cultelor, în anul 2006, cu premiul ”Horia Bernea” pentru patrimoniu imaterial. Prin proiectul Sântămăria Orlea – autoportret european o comunitate locală, reprezentativă pentru patrimoniul său cultural și istoric, și-a construit și a adus în atenția publicului autoportretul ca temă de dezbatere locală și națională în definirea identității locale.

Spațiul de vizitare a fost amenajat în anul 2015 împreună cu Universitatea Națională de Arte București și este administrat Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, Primăria comunei și Școala Gimnazială Sântămăria Orlea, în colaborare cu Geoparcul. 

Program de vizitare și activități educaționale: 

Numai cu rezervare prealabilă la tel: +4 0722 393 342

>