EN RO
1Nume cu bold
subtitlul meu lorem ipsum

Voluntarii, pregătiți să devină Ambasadorii Geoparcului

Timp de cinci zile, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București, 26 de voluntari pentru Geoparc au urmat un set de 5 cursuri în cadrul taberei de formare ”Ambasadorii Geoparcului”.

 

În perioada 11.07 – 15.07.2016, aspiranții la titlul de ambasador au aflat cum să comunice și să relaționeze cu ceilalți, ce fac tinerii din alte geoparcuri internaționale și din parcurile naturale, de ce este unică Țara Hațegului și ce ar face dacă ar fi puși în postura de director al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Cursurile s-au desfășurat utilizând metode de educație nonformală, cu o componentă puternică de dezvoltare personală și au constat în dezbateri, exerciții, studii de caz,  excursii și vizite în teren. La finalul taberei, toți cursanții au trecut printr-o evaluare, în prezența părinților și a prietenilor. Evaluarea a constat în a vorbi în fața audienței despre ce înseamnă pentru ei dobândirea statutului de ambasador, ce își propun să facă pentru Geoparc în perioada următoare și cum cred că pot contribui la promovarea imaginii Geoparcului în țară și în străinătate.

 

Voluntarii au fost foarte entuziasmați de informațiile primite în timpul cursului, mai ales că au avut posibilitatea de a-și clarifica anumite cunoștințe despre conceptul de Geoparc și despre importanța lui pentru comunitate, dar și ca arie protejată de interes geologic. Cel mai mult i-a încântat însă că au reușit să își învingă teama de a vorbi în public și astfel să poată fi în măsură să le povestească tuturor celor interesați despre cât de frumoasă și de interesantă este Țara Hațegului.

 

Fiecare participant a fost recompensat cu o diplomă care, pe lângă certificarea urmării cursurilor de formare, include și principalele cunoștințe, abilități și atitudini obținute pe parcursul celor cinci zile. Ei vor trebui să urmeze însă și alte etape de formare până la dobândirea titlului de ambasador. Prima ocazie de a-și pune în valoare cunoștințele dobândite o vor avea chiar la sfârșitul acestei săptămâni, în cadrul Festivalului Dinozaurilor, cel mai important eveniment al verii organizat de Geoparc.

 

 ”Prin acest proiect ne-am propus să îi ajutăm pe cei mai buni voluntari să treacă la o nouă etapă, în care să fie în măsură să își reprezinte cu succes zona, atât la nivel național cât și internațional. Geoparcul este sit UNESCO și acest statut ne obligă foarte mult. Viitorii ambasadori trebuie să fie percepuți ca o echipă de elită, în măsură să își asume responsabilități și să fie un model de urmat în comunitate. Programul ”Voluntari pentru Geoparc” este unul dintre cele mai de succes programe ale noastre și a fost recunoscut, în 2015, de Fundația ProPrak drept cel mai bun program de voluntariat, din arii protejate, desfășurat în România. Aici, activitatea de voluntariat se face pe baza  unui contract și a unui calendar de activități, iar recunoașterea este dată de certificate și diplome internaționale Voluntpass, eliberate de Universitatea din București. Ne dorim ca în urma rezultatelor obținute aici, conceptul de ambasador să poată fi replicat și în alte arii naturale protejate din România și, de ce nu, în alte geoparcuri internaționale”, afirmă Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO. 

 

Tabăra de formare a fost organizată în cadrul proiectului ”Ambasadorii Geoparcului”, derulat de Asociația Geomedia în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Agenția de Protecția Mediului Hunedoara și Asociația CRAL, cu sprijinul Asociației Femeilor din Sîntămăria Orlea și sc Adaconi srl. Alături de ”Educație în Geoparc cu Andi Andezit” și ”Banca de EcoInvestiții în Educație”, ”Ambasadorii Geoparcului” este unul dintre cele trei proiecte din cadrul programului Spații Verzi, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, care se desfășoară în această vară, în Geoparc.  

Galerie foto Voluntarii, pregătiți să devină Ambasadorii Geoparcului

Noutăți