Blog

DinoGarden, proiectul din Geoparcul Țara Hațegului care face legătura dintre dinozauri și permacultură

Un spațiu amenajat pe principii de permacultură este noua propunere adresată turiștilor care vor vizita expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri” de la Casa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București. Lucrările sunt realizate în cadrul proiectului  „DinoGarden – permacultură la muzeu” cu scopul de a crea un loc în care vizitatorii pot afla cum să lucrăm cu natura și nu împotriva ei.

Permacultura este o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane și sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele naturale. În cadrul proiectului, au avut loc ateliere teoretice și practice, la care a fost invitat Cantemir Păcurar, designer în permacultură. În partea teoretică, participanții au aflat informații despre permacultură, care sunt etica și principiile care o guvernează și au făcut cunoștință cu metode de design în permacultură, având ca exemplu chiar spațiul în curs de amenajare de la Casa Geoparcului din orașul Hațeg. Partea practică a constat în realizarea a trei instalații pentru straturi înălțate dedicate cultivării legumelor și a unor lăzi pentru compostul rezultat din amenajarea grădinii. Cei prezenți au aflat cât de importantă este calitatea compostului pentru a obține plante sănătoase, dar și care sunt avantajele cultivării folosind straturi înălțate.

Pe lângă activitățile de permacultură, grădina de la Casa Geoparcului a avut nevoie și de lucrări ample de amenajare la care au participat și voluntarii pentru Geoparc. „Înainte de acest atelier, împreună cu voluntarii am transformat o construcție mai veche, care nu mai era folosită, într-un foișor mult mai mare decât planificaserăm inițial. Am constatat, atunci când am început demolarea construcției, că structura acesteia este bună și se potrivește cu foișorul pe care doream să îl facem de la zero. Am făcut structura pentru plante cățărătoare, am refăcut potecile cu piatră și am folosit ca bordură cărămida de la aleile din grădină. Ne-am propus și am reușit să reutilizăm în mare măsură materialele pe care le aveam deja la dispoziție din amenajarea anterioară astfel încât să facem structuri rezistente, durabile și sustenabile”, afirmă Maria Crețescu, coordonatoarea proiectului.

Noul spațiu amenajat pe principiile permaculturii va avea și o importantă componentă educațională. Cei mici dar și cei mari vor putea descoperi permacultura și importanța ei prin intermediul jocurilor ce vor face parte dintr-un program educativ.

În perioada următoare vor fi organizate alte două ateliere de grădinărit despre nevoile plantelor anuale și cum se fac fertilizări cu macerate din plante precum și despre importanța microbiologiei solului. În toamnă va fi organizată o zi a recoltei în cadrul căreia va avea loc și un târg la care participanții vor putea face schimb de semințe tradiționale, obținute de ei.

Proiectul „DinoGarden – permacultură la muzeu” este derulat de Asociația Drag de Hațeg și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea din București. Partenerii în proiect sunt Asociația Femeilor din Santamaria Orlea, Școala Gimnazială din Sîntămăria Orlea și AccentMedia. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România în urma câștigării unui concurs național de proiecte.