Comuna General Berthelot

Comunitatile
Descriere

Comuna General Berthelot a fost legată, în trecut, de două nume cu rezonanță istorică – familia nobiliară hațegană Nopcea şi generalul Henri Mathias Berthelot, șeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial, iar în prezent, de două instituții naționale de prim rang – Academia Română  și Universitatea din București, administratorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului

Comuna are în structura sa cinci sate: General Berthelot (a cărui denumire a trecut printr-o adevărată epopee în ultimul secol – s-a numit Fărcădinul de Jos până în anul 1923, General Berthelot între 1923 și 1948, Unirea, din 1948 până în 2001 şi a revenit la numele General Berthelot în 2001) Tuştea, Crăguiş, Fărcădin (fost Fărcădinul de Sus până în anul 1923) şi Livezi. Populația comunei este de 924 de persoane (Cf. Direcția Județeană de Statistică Hunedoara, 1 iulie 2018).

Pe teritoriul comunei General Berthelot se află trei obiective turistice şi ştiintifice majore. Din punct de vedere turistic, cel mai important este Casa pentru Știință și Artă „Dumitru Huzoni”, spațiu pentru educație și vizitare al Geoparcului. Este amenajat în clădirea fostei școli sătești din centrul comunei și a găzduit până acum expoziții temporare de paleontologie, realizate în parteneriat cu paleoartistul canadian Brian Cooley și cu DinoParc Râșnov, o expoziție despre cutremure în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și mai multe expoziții de artă realizate în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București. Aici sunt organizate periodic ateliere educaționale pentru elevii de la școlile de pe teritoriul Geoparcului și pentru copiii din alte părți aflați în vizită. Momentan, activitatea în acest spațiul se supune restricțiilor luate, la nivel național, în contextul pandemiei de COVID 19.

Un important obiectiv științific îl reprezintă Centrul pentru Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului – Retezat, înființat în anul 2010 de Academia Română în Conacul Berthelot. Acesta a fost construit în anul 1762 de familia Nopcsa, i-a fost donat de către statul român generalului Berthelot, care l-a lăsat prin testament Academiei Române. Naționalizat în perioada comunistă, conacul a reintrat în proprietatea Academiei în anul 2001, a fost restaurat printr-un proiect cu finanțare europeană și transformat în centru de cercetare. Nu se află în circuitul turistic. Un alt obiectiv științific de valoare internațională de pe teritoriul comunei îl reprezintă rezervația paleontologică de la Tuștea. Suprafața sa este de 0,5 ha și are, prin lege, statut de arie naturală protejată. Poveștile descoperirilor făcute aici de oamenii de știință se regăsesc în Casele Geoparcului.

>