Cetatea Colţ

Fabula
Descriere

Să fi fost Cetatea Colţ sursa de inspiraţie a romanului „Castelul din Carpaţi” scris de Jules Vernes? Este foarte posibil. Toponimia și aspectul se apropie foarte mult de cele descrise în carte. Poveștile locului spun chiar că însuși Jules Verne ar fi fost oaspete al hanului de la poalele stâncilor unde se ridica fortificaţia. Iar povestea de dragoste pe care a trăit-o cu domniţa cetăţii l-ar fi inspirat să scrie romanul.

Cercetările arheologice datează construcția cetății în jurul sec. XIV, în Vremea Cavalerilor. Cetatea Colț este una dintre cele trei cetăți de curte ale familiilor cneziale din Țara Hațegului la fel ca Cetatea Mălăiești și Răchitova. Este situată la doar 3 km de ruinele fostei curți nobiliare a Cândeștilor, la poalele dealului se află o capelă de curte, iar construcția inițială a fost un turn-locuință menit să adăpostească familia nobiliară și bunurile sale, în caz de primejdie.

Astăzi, se mai păstrează doar ruine din zidurile fortăreţei medievale ce străjuia vârful stâncos de pe malul Râușorului. Chiar dacă nu credeţi în povestea romantică a Castelului din Carpaţi al lui Jules Vernes, tot merită să urcaţi pe stâncile vechii cetăţi. Veți descoperi urmele unei construcții medievale și veți putea admira, de la înălțime, frumusețea peisajului.

 

>