Promovare

Descoperă l Apreciază l Respectă definesc conduita pe care ne dorim să o adopte toți cei care doresc să înțeleagă semnificația și valorile acestui teritoriu.
Implicarea începe cu fiecare în parte, un prim pas fiind respectarea unor cerințe minime dintr-un cod de conduită sintetizat prin simboluri originale care pot fi găsite în locurile cheie din geoparc. Te invităm să le descoperi, să le înțelegi semnificația și să respecți valorile pe care le reprezintă.

Un geoparc este despre oameni. În descoperirea și aprecierea lui contează atitudinea, modul de implicare, responsabilitățile asumate și buna educație. Ești invitat să descoperi, printre altele, povestea pământului, peisaje culturale, tradiții creative și dinozauri pitici. Ai șansa de a aprecia locuri cu povești, geoproduse, slow-tourism și locuri cu land art. Și, ca orice persoană cu bun simț, vei respecta siturile protejate, natura sălbatică, patrimoniul cultural și valorile locale. Din dorința de a păstra frumusețea peisajului local și pentru a spori farmecul aventurii tale culturale, îți propunem simboluri pe care te invităm să le cauți în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Ele te vor ajuta să-ți construiești propria poveste și să fii un vizitator responsabil și inteligent.

Descoperă

În anumite locuri speciale avem șansa să observăm mai clar o dovadă a schimbărilor prin care a trecut Pământul în istoria sa de multe milioane de ani. Pentru înțelegerea vieții noastre de acum și a felului în care este modelat un teritoriu, este interesant să pătrundem în adâncurile Pământului, prin intermediul unei roci, a unei urme fosile, a unei falii sau a unei povești geologice uimitoare.

Omul și natura au interacționat continuu, realizând o îmbinare armonioasă între elemente naturale și cele realizate de locuitori de-a lungul timpului, numite și peisaje culturale. Ele sunt relevante pentru evoluția comunităților și a manifestărilor ei sub influența variatelor oportunități sau constrângeri. Felul în care arată un asemenea peisaj vorbește și despre relația spirituală a omului cu natura. Protejarea unui asemenea peisaj menține sau crește valorile asociate lui – legăturile dintre diversitatea biologică și cea culturală.

Într-un punct de cotitură în care multe tradiții dispar, din lipsă de interes sau actualitate în lumea contemporană, credem cu tărie că tradițiile trebuie să devină resurse de inspirație pentru viitor, o zestre valorificată în cadrul unor noi repere sociale și economice. De aceea mergem „înapoi în viitor” ca să le descoperim și să le reinterpretăm.

Țara Hațegului, fostă insulă tropicală în Marea Tethys, acum 70 de milioane de ani, păstrează urmele fosile ale unor dinozauri unici: dinozaurii pitici. Sub variatele lor nume, forme și caracteristici, aceștia fac legătura cu o istorie veche – istoria Pământului, devin mascote locale, prieteni ai copiilor și ambasadori de imagine pentru România. Descoperă și explorează această resursă, fără a fi tu însuți un pericol care să ducă la dispariția acestor ultime urme.

Apreciază

Fiecare loc este o succesiune de învelișuri: întâi tangibile, vizibile sau deductibile, adică subpământ, la suprafața pământului, deasupra pământului și apoi vas pentru povești, legende, tradiții orale legate de-un petic de pământ. Ce-ar fi locul fără poveste? Savureaz-o și transmite-o mai departe!

Natura și omul conlucrează la una dintre cele mai interesante tipuri de artă: sculptura efemeră realizată cu materialele locului și cu multă imaginație. Bucurii trecătoare, intervenții fragile, făcute cu materiale vegetale sau minerale locale, îmbogățesc sau chestionează locul, încântă și amintesc de frumusețea de negrăit a lumii.

Sunt produse inovative dezvoltate și susținute de Geoparc. Resursele locale prelucrate în comunitate prin tehnici moștenite sau inovatoare ajung într-o piață și sunt promovate cu ajutorul unor persoane, ca tine și ca mine. Sunt produse ce vorbesc despre – sau împrumută – identitatea locului, cu toate poveștile sale geologice, naturale, umane. Este un concept ce contribuie la dezvoltarea unor produse care susțin oamenii și locul încurajând economia zonei!

Este un turism de descoperire în care contează să îți acorzi timp pentru a înțelege locurile pe care le traversezi. Ai șansa să simți mirosul ierburilor care te înconjoară, să auzi zgomotele naturii, să dai la o parte bariera dintre tine și oamenii locului. Dă-ți timp și oferă timp! Bucură-te în tihnă, mergând, pedalând, degustând, citind și savurând pe-ndelete poveștile locului!

Respectă

Privește peisajul din fața ta ca pe o zestre de a cărei păstrare depinde bucuria celor din viitor. Un strat de istorie și de informații despre o anumită zonă poate dispărea din neglijență sau din nepăsare. Respectă siturile care sunt semnalizate astfel și ai grijă ca povestea să meargă mai departe și să lumineze și ochii celor de peste timp.

De mii de ani, omul este într-un proces de controlare și domesticire a naturii. Această supunere a modelat lumea așa cum o știm acum, lăsând puține locuri unde intervențiile sunt neglijabile sau inexistente. Natura primară, neumblată este o raritate. Bucură-te de o asemenea întâlnire și lasă natura să rămână sălbatică!

Valori, cunoștințe, tradiții și credințe, toate acestea creează patrimoniul cultural sau chipul unei zone și, prin extensie, al unei țări. Patrimoniul cultural ne privește și ne modelează pe noi toți, de aceea păstrarea sa este o datorie de onoare a mea și a ta, pentru cei de mâine! Patrimoniul nu este abstract, el poartă nume variate: un tip de ceramică, un covor, o îndelung-auzită legendă, o veche rețetă locală, un fel de-a locui și altele asemenea care vorbesc despre un popor.

Într-o lume care riscă să își piardă identitatea și autenticitatea, valorile locale sunt rădăcinile noastre, ele ne sunt reper și ne amintesc de unde venim. Află care sunt comorile locale din Țara Hațegului și pune-le la loc de preț în sufletul tău! Vorbește despre ele și întreține-le pe cât posibil vii, fiindcă ele sunt ambasadorul locului și cartea de vizită a comunității.