Voluntariat

Voluntari pentru Geoparc

Programul de voluntariat al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului  administrat de Universitatea din București a fost creat în 2013 cu un număr de cinci voluntari. În câțiva ani a devenit unul dintre cele mai cunoscute și apreciate programe de voluntariat din România și are peste 230 de voluntari înscriși.

În acest timp voluntarii au fost implicați în zeci de proiecte și acțiuni, au participat la realizarea a șase puncte de interpretare turistică și patru trasee turistice, au fost implicați în schimburi, deplasări și cursuri de dezvoltare personală.

„Voluntari pentru Geoparc” se adresează în special tinerilor din Țara Hațegului, dar nu numai lor. Nucleul grupului de voluntari sunt liceenii de la Colegiul Național I.C. Brătianu din Hațeg, dar oricine dorește să participe la proiectele Geoparcului este binevenit.

Proiectul funcționează conform Legii Voluntariatului și respectând documentele realizate în cadrul Grupurilor Tematice de Lucru care au funcționat în România pe durata Anului European al Voluntariatului 2011. Voluntarii beneficiază de recunoașterea eforturilor lor prin acordarea de adeverințe, iar cei care vor efectua peste 120 de ore de voluntariat vor primi un certificat de recunoaștere a competențelor după model european, emis de către Universitatea din București.

În anul 2016, un proiect derulat de către Asociația Geomedia și finanțat de Fundația Pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi, a creat următorul pas pentru programul Voluntari pentru Geoparc. Este vorba despre crearea conceptului și formarea primilor Ambasadori ai Geoparcului.

Ambasadorii Geoparcului sunt un grup de voluntari pregătiți pentru a reprezenta comunitatea Țării Hațegului și Geoparcul Internațional UNESCO oriunde și în fața oricui pe plan național și internațional. Aceștia trebuie să aibă cunoștințele necesare despre regiune și despre conceptul de geoparc internațional UNESCO, dar trebuie să aibă și abilitățile, în primul rând de comunicare, necesare unor astfel de activități.

Dacă vreți să deveniți voluntari pentru Geoparc, completați formularul.

Dacă vreți să știți mai multe despre program:

Ambasadorii Geoparcului

Este un grup de elită selectat din rândul voluntarilor pe baza unor criterii stabilite chiar de ei. Aspiranții la titlul de Ambasador trebuie să urmeze un curs de dezvoltare personală și profesională în care se familiarizează cu conceptul de Geoparc Internațional UNESCO, participă la diverse activități și trebuie să realizeze mai multe teme. Statutul lor este recunoscut printr-o diplomă care le atestă cunoștințele, abilitățile și atitudinile dobândite și tricoul de Ambasador al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO. Rolul ambasadorilor este acela de a reprezenta și de a promova Geoparcul la nivel local, județean, regional, național și internațional. În acest scop, ei au posibilitatea de a participa la evenimente cu caracter științific, pot susține prezentări în fața publicului larg și pot participa la schimburi de experiență desfășurate în alte geoparcuri internaționale UNESCO. De asemenea, sunt încurajați să ia legătura cu tineri de vârsta lor din alte geoparcuri din cadrul Rețelei Globale a Geoparcurilor și să pună bazele unor colaborări sau proiecte internaționale.