Fabula

Fabula

Geoparcul nu este numai despre dinozauri, roci care au calatorit din interiorul incadescent al Pâmântului până sub tălpile noastre, plante carnivore, fluturi spectaculoși, ci despre legătura dintre Pământ, Natură și Om pe parcursul a mai bine de 70 de milioane de ani.

Așa că te invităm din nou să accesezi mașina timpului din interiorul tău : imaginația. Ține-te bine pentru că pornim la drum prin istoria oamenilor geoparcului și ne întoarcem în vremea primilor oameni care au călcat în această zonă: puțin mai la est de granițele geoparcului, în peștera Cioclovina, au trăit strămoșii noștri acum 60000-10000 de ani.

Mai la nord de geoparc, în munții Oraștiei dacii, sub conducerea lui Burebista și Decebal, reușiseră să dezvolte o civilizație și o viață înfloritoare cu 80 de ani înainte de Hristos si 100, după.

Cu cât ne apropiem mai mult de geoparc ajungem în locul esențial pentru identitatea noastră: locurile care au stat la baza formării poporului român. După ce i-au cucerit pe vitejii daci, romanii și-au construit prima capitală, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, pe teritoriul Daciei, acum aproape 2000 de ani, pe teritoriul Geoparcului, astăzi.

După măreața vreme a dacilor și romanilor, a urmat nu mai puțin glorioasa perioadă a cavalerilor și domnițelor, a căror viață poți să o intuiești punându-ți la bătaie imaginația. Ei au clădit pe actualul teritoriu al Geoparcului trainice castele și biserici din piatră care mai pot fi văzute și azi, fiecare cu propriile povești și legende.

Tradițiile și cultura locală au fost puternic influențate de această istorie atât de bogată și pe care oamenii locului știu să o pună în valoare și astăzi. După ce le descoperi, este decizia ta dacă te oprești din călătoria imaginară sau o continui încercând să vezi cum va fi viitorul acestui tărâm.