Descriere
Blocurile rotunjite de granit pot fi observate cu ușurință într-o plimbare prin Țara Hațegului. Înainte de apariția pe scară largă a materialelor de construcție moderne, aceste blocuri de granit reprezentau cea mai importantă resursă pentru case și garduri. De altfel, aceasta era și o măsură practică de a curăța grădinile și câmpurile de aceste pietre pentru ca terenurile să poată fi utilizate pentru agricultură sau pe post de pășuni pentru animale.
Gardurile de piatră erau construite printr-o tehnică aparte. Blocurile de granit se așezau meșteșugit unele peste altele, fără utilizarea vreunui liant, astfel încât să aibă rezistență și durabilitate. Puteau fi ușor reparate sau extinse.
Astăzi, mai pot fi descoperite în câteva sate, în special la Ohaba – Sibișel (comuna Râu de Mori), Paroș și Peștera (comuna Sălașu de Sus).
Dacă descoperiți un astfel de gard, priviți-l cu atenție și gândiți-vă că fiecare piatră a parcurs o călătorie interesantă. Blocurile de piatră provin din zonele cele mai înalte ale Munților Retezat. Ele s-au format acum aproximativ 340 – 350 de milioane de ani (Paleozoic), la peste 10 km adâncime. De atunci și până acum, în timpul mișcărilor de ridicare a munților ele s-au erodat. Ultima erodare importantă s-a realizat prin intermediul ghețarilor, în ultimele sute de mii de ani. Atunci s-au format marile circuri glaciare din Retezat, precum și văile glaciare. Ghețarii au smuls aceste blocuri de piatră din circurile glaciare și apoi, în deplasarea lor gravitațională, le-au transportat la vale, prin văile glaciare, până în zonele în care le întâlnim astăzi.
Aceste blocuri de piatră au o compoziție mineralogică mai diversă decât cea a granitului propriu – zis numite granitoide. Acestea fac parte din familia rocilor magmatice plutonice (formate la adâncimi mari în crusta terestră). Privite cu ochiul liber, se pot distinge cristale deschise la culoare de feldspați și curaț, dar și cristale de mică neagră sau biotit. Datorită caracteristicilor lor aparte, geologii numesc aceste blocuri de piatră granit de Retezat.