Terra

Terra

Geoparcul este locul cel mai potrivit ca să afli povestea Pământului: cum au apărut continentele și dacă au fost întotdeauna amplasate în locurile pe care le știm astăzi, cum se formează o rocă (piatră) și dacă roca are propriul ei ciclu de viață. Când au apărut primele forme de viață și ce tipuri de viețuitoare au trăit și au dispărut brusc de pe Pământ.

Ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, află că sloganul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului este Drum prin vremi. De ce? Pentru că este cel mai potrivit loc din România în care să faci o călătorie în timp, folosindu-te de cea mai complexă și fascinantă mașinărie pe care o ai în interiorul tău: imaginația.

Imaginează-ți că, acum 70 de milioane de ani, actualul teritoriu al geoparcului era parte dintr-o insulă tropicală populată de dinozauri. Dar nu orice fel de dinozauri, ci unii pitici, ierbivori și carnivori, cunoscuți în lumea științifică drept ”dinozaurii pitici din Transilvania”. Când au văzut fosilele, oamenii locului le spuneau ”oase de urieși”. Nu mai puțin de 10 specii de dinozauri, cuiburi cu ouă de dinozaur, dar și fosile de reptile, păsări și mamifere ce trăiau în acele vremuri au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului. O lume cu o poveste fascinantă care te așteaptă să o descoperi, doar în Geoparc.

Acum dă drumul imaginației la viteză maximă până acum 10 milioane de ani și află cum s-au format Munții Retezat și cum au ajuns uriașe bucăți de granit, rupte din munte, să stea la temelia Țării Hațegului, iar bucățile mai ușor de cărat și de ridicat să devină garduri și fundații de casă.

Te invităm să descoperi povestea Pământului în geositurile de pe traseele geoparcului.