Descriere
Situl fosilifer de la Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea este unul dintre locurile emblematice pentru Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. De aici provin primele fosile de dinozauri ce au pus Țara Hațegului pe harta paleontologiei mondiale.
Cu puțin înainte de anul 1900, când teritoriul actual al Geoparcului făcea încă parte din Imperiul Austro-Ungar, baronul Franz Nopcsa, a cărui familie avea în stăpânire aceste locuri, a început să cerceteze oasele pietrificate ce ieșeau la iveală după ploi mai abundente. Franz Nopcea a fost un reputat paleontolog (paleontologia fiind știința care se ocupă cu studiul dezvoltării vieții pe Pământ), cel care a formulat teoria nanismului insular caracteristic dinozaurilor pitici din Transilvania. Tot Nopcsa a descoperit că fosilele de aici se prezentau sub forma unor fragmente de diverse părți ale scheletului și nu aparțineau unei singure specii, ci mai multora. Științific, aceste concentrări de resturi scheletice se numesc ”pungi fosilifere”.
Dacă vă întrebați cum au ajuns ele să se formeze, ei bine răspunsul este: în urma unei catastrofe. Imaginați-vă malul unui râu pe mai mulți dinozauri, mai tineri și mai vârstnici care pășteau liniștiți, câteva mamifere furișându-se prin frunziș, o broască țestoasă pășind alene … Deodată, o viitură puternică mătură totul în cale. Toate vietățile prinse de apele învolburate mor înecate. Corpurile lor sunt transportate de ape, se lovesc unele de altele și de rocile pe care le întâlnesc în cale. Oasele ajung să se rupă în fragmente de diverse mărimi, iar apoi, când forța râului scade din intensitate, sunt depuse la mal și acoperite de sedimente.
Cercetările baronului Nopcsa au fost continuate în anii ’70 de prof. univ. dr. Dan Grigorescu, iar în prezent de prof. univ. Zoltan Csiki – Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Prin urmare, povestea dinozaurilor pitici și a viețuitoarelor de pe fosta Insulă a Hațegului este departe de a se fi încheiat.
Pentru a afla mai multe despre descoperirile de la Sânpetru, despre povestea ”pungilor fosilifere” și despre ce se întâmplă cu adevărat pe un șantier paleontologic trebuie neapărat să vizitezi acest sit, dar și Casa Dinozaurilor Pitici din satul Sânpetru.
Situl fosilifer din satul Sânpetru este o arie naturală protejată din categoria IV – IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic). Trebuie să-i acordăm respectul cuvenit, pentru ca și alți vizitatori să îi poată descoperi importanța.