Descriere
Pot fi întâlnite cel mai ușor pe valea râului Sibișel, între satele Sânpetru și Ohaba – Sibișel, sau între satele Paroș și Peștera, pe traseul ”Drumul Apei și al Pietrelor”” și pot fi văzute chiar din șosea.
Sunt roci de dimensiuni impresionante (bolovani) de granit. Cercetările au demonstrat că acest tip de granit este similar cu cel din care sunt formați Munții Retezat. Și au venerabila vârstă de cca 300.000.000 de ani, corespunzătoare perioadei geologice Pleistocen mediu – superior – Holocen.
Dar cum au ajuns aceste roci uriașe la poalele muntelui, la o distanță apreciabilă de acesta?
Practic, sunt depozite glaciare rupte din munte, transportate și rotunjite de apele tumultoase rezultate în urma topirii ghețarilor specifici erei glaciare care a stăpânit Pământul într-un interval cuprins între 125.000 și 75.000 de ani. Vă puteți imagina ce forță aveau aceste ape!
Granitul a fost una dintre resursele naturale utilizate de-a lungul timpului de locuitorii din zonă. Și-au construit fundații de case sau garduri trainice în care pietrele erau atât de meșteșugit stivuite încât nu aveau nevoie de ciment sau alte materiale de legătură. Trecând prin satele hațegane, priviți cu atenție și încercați să descoperiți acești bulgări de granit.
Casa Pietrelor din satul Ohaba – Sibișel este locul în care puteți descoperi o mulțime de detalii interesante despre povestea granitului de Retezat.