Descriere
Orașul Hațeg ocupă partea de nord-vest a depresiunii Țara Haţegului, pe pârâul Galbena, la 42,5 km distanţă de Deva, 30 km de Hunedoara, 34 km de Simeria și 48 km de Petroșani. Are în componență și localitățile Nălaţvad, Silvaşul de Jos și Silvaşul de Sus și o populație de 10625 de locuitori (cf Direcția Județeană de Statistică Hunedoara, 1 iulie 2018).
Haţeg are o mare însemnătate pentru că în jurul său a gravitat întreaga viaţă a ţinutului numit Ţara Haţegului. Bucurându-se de aşezarea sa privilegiată, într-o zonă cu un peisaj de un pitoresc deosebit, Țara Hațegului este o zonă plină de istorie. Primul document care face referire la „terra Harszoc” este ”Diploma Cavalerilor Ioaniți” și datează din anul 1247. În jurul anului 1320 s-a organizat „districtul cetății Hațeg”, care aparținea de comitatul Hunedoara și era condus de un castelan al cetății regale a Hațegului (Popa R. La începuturile evului mediu românesc. Țara Hațegului, 1988). În plus, Hațeg este situat între fostele capitale Sarmizegusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa și la întretăiere de drumuri ce leagă Transilvania de Banat și de Oltenia.
Reprezintă și punctul de plecare pentru a explora frumuseţea Munților Retezat sau pentru a descoperi locuri cu importante vestigii arheologice dacice, romane și medievale.
Principalele obiective turistice care pot fi vizitate în oraș sunt Casa Geoparcului, Muzeul Tradițiilor Hațegane și Cooperativa Hațegana. În apropiere, principalele obiective care atrag un număr important de vizitatori sunt Mănăstirea Prislop din satul Silvașu de Sus și aria protejată Rezervația de zimbri, situată în Pădurea Slivuț, la 3 km de centrul orașului.