EN RO
1Nume cu bold
subtitlul meu lorem ipsum

Festivalul Dinozaurilor 2017, trei zile pline de evenimente

Cea de a treia ediție a Festivalului Dinozaurilor a avut loc în perioada 14 – 16 iulie 2017. Această ediție a cuprins evenimente desfășurate pe tot teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București.

 

În premieră, în acest an, pe toată durata celor trei zile de festival, Magyarosaurus dacus, reconstruit la dimensiunea reală de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley, a călătorit în fiecare comună de pe teritoriul Geoparcului, în cadrul evenimentului DinoCARAVANA. El a fost însoțit de ambasadori și voluntari pentru Geoparc, astfel că membrii comunităților locale și turiștii aflați în zonă au putut afla o mulțime de informații interesante despre ce înseamnă un Geoparc UNESCO, dar și despre activitățile derulate aici.

 

Festivalul Dinozaurilor a debutat vineri 14 iulie, în Parcul Copiilor din orașul Hațeg, cu DinoATELIERE de creație pentru cei mici. Ambasadorii și Voluntarii pentru Geoparc au pregătit o mulțime de activități interesante, astfel că cei care au trecut pe la standuri au avut parte de surprize menite să le stârnească imaginația, curiozitatea și îndemânarea.

 

Sâmbătă 15 iulie, cea de a doua zi de Festival, a fost dedicată promovării tradițiilor și culturii comunităților locale. Membrele Asociației Femeilor din Sântămăria Orlea, alături de reprezentanții Geoparcului, au depănat Povestea firului de lână, la Căminul Cultural din satul Sânpetru. Participanții au aflat detalii despre tehnici și procedee de prelucrare a lânii și au luat parte la un atelier de vopsit lână utilizând plante tinctoriale din care au rezultat culori naturale obținute din flora specifică a Țării Hațegului. Și tot în cadrul acestui eveniment, participanții au fost invitați să ia parte la un inedit concurs de croșetat ”șcărpeți”, un fel de papuci de casă specifici zonei.

 

Cea de a treia zi de festival, duminică 16 iulie, a fost dedicată tot promovării comunităților locale în cadrul unui DinoTÂRG. Centrul de Agrement al comunei General Berthelot a găzduit o expoziție cu vânzare de produse tradiționale, ateliere de creație pentru copii, ateliere de înfrumusețare tradițională, dar și jocuri și concursuri bazate pe îndemânare, forță și imaginație.

 

Festivalul Dinozaurilor face parte din programul evenimentelor organizate de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului administrat de Universitatea din București, care încurajează și promovează educația, arta, cultura și sportul. Începând din acest an, evenimentul a fost realizat și susținut integral de membri ai comunităților locale de pe teritoriul Geoparcului interesați în promovarea și dezvoltarea Țării Hațegului. Totodată, Festivalul Dinozaurilor se înscrie în linia evenimentelor derulate cu scopul de a marca Anul Internațional al Dezvoltării prin Turism Sustenabil, declarat de Națiunile Unite și la care Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO este Silver Partner.

 

Festivalul a fost organizat de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti și Asociaţia Drag de Haţeg, în parteneriat cu Asociația Intercomunală Țara Hațegului, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, Asociația Tios și Primăria comunei General Berthelot. Sponsori ai evenimentului au fost Adaconi s.r.l. și Geraico Prodcom s.r.l.

 

Evenimentele verii în Geoparc nu se încheie însă aici. Pe 24 august va fi celebrată Ziua Vulcanilor, în cadrul proiectului ”Călătoria lui Andi Andezit”, inițiat de Asociația Drag de Hațeg, iar la Ohaba Sibișel, turiștii și voluntarii sunt așteptați la activitățile dedicate realizării unui nou punct de vizitare și interpretare intitulat ”Casa Pietrelor”, în cadrul unui proiect al Asociației Wild Roots. Cele două proiecte sunt derulate împreună cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, în baza finanțărilor obținute din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL  România.

Galerie foto Festivalul Dinozaurilor 2017, trei zile pline de evenimente

Noutăți