PUNEM SUSTENABILITATEA LA TREABĂ! CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI IMPLICARE COMUNITARĂ PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ ÎN GEOPARCUL INTERNAȚIONAL UNESCO ȚARA HAȚEGULUI
Pentru a atenua și a ne adapta la schimbările climatice, va trebui să privim lumea prin lentile interdisciplinare și transdisciplinare, deoarece schimbările climatice sunt legate de trecut și, de asemenea, de prezent, în ceea ce privește utilizarea aerului, a apei și a resurselor, a modelelor de consum etc.
În proiectul nostru am creat contextul și instrumentele pentru cercetarea aplicată și inițiativele comunitare pentru dezvoltare durabilă. Am reunit oameni de știință, profesori, elevi, voluntari și ONG-uri locale în contextul conceptului de geoparc pentru ca toți acești actori implicați să cerceteze, să înțeleagă și să dezvolte strategia de sustenabilitate pentru activități din viața de zi cu zi și cele dedicate turismului.
Faza de cercetare și de educație a implicat dezvoltarea de activități comune de cercetare și formare între universități și școlile EduGeoparc participante, respectiv voluntarii din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Cercetătorii de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca au implicat și instruit elevii din 6 școli locale din Geoparcul Țara Hațegului în cercetarea calității apelor din comunitățile locale respective ( ex.apă din fântâni, izvoare, surse alternative etc ) și, de asemenea, alți parametri fizici legați de fluxul de apă și impactul acestora asupra biodiversității.
O platformă legată de website-ul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului a fost dezvoltată și utilizată ca instrument online pentru elevi și voluntarii pentru Geoparc în vederea încărcării rezultatelor și datelor de cercetare.
Alături de profesorii din școlile implicate, Geoparcul și cercetătorii de la Universitatea din București, au dezvoltat materiale didactice care prezintă metodologia de lucru (plan și fișă de lecție). Materialele pot fi utilizate în completarea activităților teoretice conform programele școlare pentru a veni în sprijinul adoptării unui comportament responsabil privind utilizarea apei și identificarea măsurilor de atenuare și adaptare a schimbărilor climatice, conform obiectivelor de dezvoltare durabilă.
După instruiri și activități dedicate științei participative (citizen science), voluntarii își vor dezvolta propria evaluare pentru amprenta apei în cazul activităților lor și, de asemenea, o strategie de îmbunătățire a acesteia.
O companie cu specialiști renumiți a colaborat cu ONG-urile partenere Geoparcului care desfășoară activități în domeniul turismului și patrimoniului imaterial pentru a le evalua amprenta de apă și pentru a propune o strategie de sustenabilitate.