EN RO


Vulcanii din Țara Hațegului

Deși pare greu de crezut, în Țara Hațegului au existat vulcani…. și asta cu foarte mult timp in urmă, înainte de nașterea munțiilor Carpați, pe vremea când aceste locuri erau insule scăldate de o mare tropicală.

Despre vulcani

Vulcanii se formaseră când, sub influența unor forțe din adâncurile pământului, magma – rocă topită de la mare adâncime - găsise o cale de a ajunge la suprafață. Odată ajunsă la suprafață această, această pastă incandescentă de rocă se întărea și forma un dop ce bloca magma din adîncime. Când magma din adâncime ajungea să apese cu o putere sufficient de mare ca să spargă acet ”dop” avea loc erupția. Dopul era aruncat în aer, la mare înălțime odată cu bucăți de magmă incandescentă,

  • Pe lângă lavă – magmă ajunsă să curgă la suprafața pământului - vulcanul își făcea simțită prezența prin cutremure și ”proiectilele” aruncate la fiecare erupție.
  • Cenușa și lapilii erau poriectile mici, ce se depuneau pe pământ ca o ninsoare intunecată cu miros de sulf. Adesea intre strate de cenușă vulcanică rămâneau prinse Frunze și plante, pe care dacă sunteți norocoși le puteți descoperi, sub formă de impresiuni,
  • Proiectilele vulcanice erau pucăți de piatră din fostul ”dop”, ușor de văzut și azi ca un prundiș cimentat în cenușă vulcanică
  • Bombele vulcanice sunt printer cele mai spectaculoaste rezultate ale vulcanismului: bucăți de pastă incandescentă de piatră ce se răcesc în căderea spre pământ

Ce se știe despre vulcanii din Hațeg

Trecerea timpului și-a spus cuvântul și majoritatea urmelor acestor vulcani au fost îndepărtate prin eroziune, de râurile din zonă. Urmele păstrate in zona platourilor Denuș-Ștei nu dau prea multe indicii despre câți vulcani au fost în zonă sau unde anume șe găseau ei. Ce se știe despre vulcani este că au fost contemporani cu dinozaurii pitici de pe insula Hațeg.

Puteți vedea urmele vulcanilor pe traseul marcat „Drumul VUlcanilor”. Acesta pornește din centrul comunei Densuș (în fața primăriei), parcurge trei kilometri apoi se desparte în două trasee secundare:

  • unul care pornește spre nord peste râul Densuș unde puteți observa contactul dintre vulcani și fundul mării. Mai departe traseul urcă o pantă domoală printr-o pădure de fag și carpen și ajunge pe platoul de deasupra satelor Densuș și Ștei, de unde se poate admira întreaga Țară a Hațegului și unde există un punct de observare păsări răpitoare;
  • al doilea traseu continuă pe drumul principal spre satul Ștei, având câteva puncte de observație geologice cu obiective precum „pietrele care fierb” sau bombe vulcanice „false”.

Zona vulcanică Densuș-Ștei este plină de surprize. Falezele sale sunt o dovada a numeroase erupții și adesea în pereții acestor faleze vulcanice se pot vedea minerale colorate și bombe vulcanice.

De ce nu mai există vulcani activi în zona Hațeg

Vulcanii din Țara Hațegului s-au stins de mult, aproape odată cu dinozaurii, lăsând locul unor alte fenomene datorate forțelor din interiorul Pământului - Creșterea Munților Carpați.

Încetarea vulcanismului s-a datorat închiderii drumului din adâncuri pe care magma îl urma pentru a ajunge la suprafață. Etna, Stromboli, Vezuviu sunt vulcani de astăzi ce semănau celor Hațegani de acum 70 de milioane de ani.

 

Impresii de la Vulcanii din Țara Hațegului

Noutăți